De meeste vrouwen ervaren spanning als het gaat om de bevalling. Heel logisch, het traject van conceptie- naar zwangerschap- naar bevallen - en het moederschap, is een intens traject wat vele emoties kent. Het is een bijzondere, maar vaak ook confronterende periode in het leven van een vrouw. Een periode waar onderwerpen als, kwetsbaarheid, dicht bij jezelf staan, familie patronen en controle loslaten de hoofdrol spelen. Maar wat als gezonde spanning nu omslaat in ongezonde angst?
Angst & spanning: het dynamische duo
Vind jij de aankomende bevalling spannend? Dan ben je niet de enige. Een aanstaande bevalling roept bij iedereen verschillende emoties en verwachtingen op. Soms kan deze angst zo groot worden, dat je er elke dag mee bezig bent en het je dagelijks leven beïnvloedt.
Wacht niet af tot de bevalling om je angsten onder ogen te komen, maar onderneem actie. Angst kan namelijk de aanmaak van de juiste hormonen verstoren en ervoor zorgen dat je verkrampt, waardoor de bevalling pijnlijker wordt en langer kan duren. Je komt dan in in een vicieuze cirkel terecht.
Gelukkig kun je veel doen om je vertrouwen sterker te maken, waardoor de angst op z’n minst hanteerbaar wordt en op z’n best verdwijnt. Inzicht in de oorzaak van je angst is de eerste stap.
Oorzaken van angst voor de bevalling
Onze hersenen zijn van nature 70% negatief georiënteerd. Dat is onze erfenis vanuit de oertijd. We hadden die negatieve oriëntatie nodig om te overleven. Want als er een roofdier voorbij kwam, dan was het niet handig dat je de mooie bloemetjes in het gras interessanter vond dat het roofdier. En dus bleef staan.
Gevolg van deze negatieve oriëntatie is dat we vooral bezig zijn met het letten op gevaar. Zo kunnen we vluchten en overleven.
Miriam
" Ik weet nog goed dat ik met mijn moeder sprak over mijn geboorte. Zij gaf aan dat ze ingeknipt was zonder dat ze daar toestemming voor had gegeven. Dat gebeurde gewoon. Daarnaast vertelde ze me dat ze de knip niet had gevoeld omdat deze gezet werd tijdens een wee. Ik heb me altijd afgevraagd hoe zeer die wee dan wel niet deed, gezien ze de knip niet voelde. Je snapt dat dit in mijn emotionele rugzak zat toen ik voor de eerste keer ging bevallen."
Face Your Fears
Hoe ga je nu om met angst voor de bevalling? Allereerst is bewustzijn heel belangrijk. Sta eens stil bij al jouw beperkende gedachten, belemmerende overtuigingen, angsten en onzekerheden. Hoe zijn deze tot stand gekomen? Door wie of wat zijn ze gevoed? Schrijf ze voor jezelf op. Erken hetgeen wat je voelt.
Angsten en onzekerheden horen bij het leven. Dat is juist heel normaal. Dus je mág angstig zijn. Je mág onzeker zijn. Sta jezelf toe om dat ook te voelen. Wees mild voor jezelf. Het heeft geen zin om het onder het tapijt te vegen en net doen alsof er niks aan de hand is. Om er mee om te gaan, is de eerste stap in het erkennen en accepteren dat wat je voelt oké is.
Het is ook fijn om informatie tot je te nemen. Kennis = power. Hoe werkt je lijf, hoe werken je hormonen? Wat kun je zelf doen om dit proces te ondersteunen? Informatie en bewustwording zorgen vaak voor vertrouwen. Een deep dive naar binnen en het voelen en aangaan van alles wat je tegenkomt in dit proces zorgt uiteindelijk voor nog meer vertrouwen. En vertrouwen is noodzakelijk om te kunnen ontspannen.
"Leren om ruimte te maken voor negatieve gedachten en emoties is heel belangrijk. Zodra je geleerd hebt om te stoppen met vechten tegen deze emoties, dan hoef je je er ook niet meer door te laten tegenhouden"
Tips om om te gaan met angst voor de bevalling
- Praten: Praten is onwijs belangrijk om met je angsten en onzekerheden om te gaan. Je hoeft het niet alleen te doen. Vaak is het ook fijn om je te realiseren dat je niet de enige bent die last heeft hiervan. Door erover te praten erken je hetgeen wat er is, waardoor je er ook mee kunt dealen. Mocht je er met je partner, moeder, vriendin niet uitkomen, zoek dan professionele hulp.
- Omring je met positiviteit: Er is al zoveel negativiteit in de wereld. Omring je met positieve mensen met een positieve vibe. Je zult merken dat je dat zoveel meer energie geeft. Daarnaast kan je het heel veel vertrouwen geven als je je mind doordrenkt met positieve verhalen en ervaringen van anderen.
- Goede voorbereiding: Bereid je goed voor. Er wordt niet voor niks gezegd dat een goede voorbereiding de helft van het werk is. Boek een cursus die bij je past, lees fijne boeken, kijk een inspirerende documentaire of meld je aan bij een inspirerende & informerende Facebook groep.
- Geboorteplan: in mijn ogen is een geboorteplan cruciaal. Alleen al het maken van een geboorteplan samen met je partner is al van toegevoegde waarde. Je gaat samen bewust stilstaan en nadenken over je opties, je voorkeuren, je behoeften etc. Daarnaast is het belangrijk om het plan te bespreken met je zorgverlener.
Herken jij jezelf in bovenstaande? Of heb jij dit ook ervaren? Let me know, ik ben heel benieuwd wat voor jou heeft gewerkt of jouw struggles waren of zijn. Je kunt hieronder je reactie achterlaten.