7 concrete tools om rust, regie en vertrouwen te voelen
Je bent niet alleen
Je voelt het soms ineens opkomen. Dat knagende, ongrijpbare gevoel in je buik. Je hoofd draait overuren: "Hoe ga ik dit doorkomen?" "Wat als het misgaat?" "Kan ik de pijn wel aan?"
Herkenbaar? Dan is dit blog voor jou.
Angst voor de bevalling komt veel voor. Zelfs bij vrouwen die zich bewust voorbereiden en verlangen naar een mooie, natuurlijke ervaring. Maar hier komt de geruststelling:
Die angst hoeft jouw bevalling niet te bepalen.
Sterker nog: jij kunt leren om met rust, vertrouwen en kracht jouw bevalling tegemoet te gaan. In dit blog ontdek je:
- Waar je angst vandaan komt
- Hoe die angst je lichaam (en bevalling) beïnvloedt
- 7 praktische tools om je weer veilig, kalm en krachtig te voelen
Want bevallen mag óók zacht, mooi en bekrachtigend zijn — op jouw manier
Waarom ben je bang voor de bevalling?
Angst ontstaat vaak uit onzekerheid. Het gevoel dat je de controle verliest over wat er komen gaat. En eerlijk? Een bevalling kun je niet volledig plannen. Maar je kunt wél kiezen hoe jij je voorbereidt — en dát geeft je kracht.
Veel voorkomende angsten zijn:
- De angst voor pijn – “Wat als ik het niet aankan?”
- Controle verlies – “Wat als ik compleet de grip verlies?”
- Eerdere ervaringen – “Mijn vorige bevalling was heftig. "Wat als het weer zo gaat?”
- Twijfel aan je kracht – “Ben ik hier wel toe in staat?”
- Druk van buitenaf – Meningen van anderen die botsen met jouw gevoel. Dus de veelgehoorde ‘horrorverhalen’.
Weet dit: angst betekent niet dat je zwak bent. Het laat juist zien dat je bewust stilstaat bij de transformatie die je ervaart- van vrouw naarhet moederschap. Je voelt wat er op het spel staat, en dat maakt je niet minder krachtig, maar juist bewuster. En bewustzijn is de eerste stap naar vertrouwen.
De invloed van angst op je bevalling
Angst is niet alleen mentaal, je lichaam doet direct mee. Zodra je angst voelt, maakt je lijf stresshormonen aan zoals adrenaline. En die hebben impact op je bevallingsproces:
- Allereerst: De aanmaak van oxytocine, het hormoon dat je weeën op gang houdt, daalt. Je spieren - ook je baarmoeder - spannen zich aan
- Je spieren en weefsels in je baarmoeder verkrampen en ‘houden de baby binnen’
- Vervolgens wordt je ademhaling oppervlakkig, wat paniek triggert
- Daarna ervaar je pijn
- En die pijn willen we veelal vermijden. We willen het niet, worden angstig voor wat er gaat komen en de spanning in ons lijf neemt toe
- Hierdoor blijf je in een soort van vicieuze cirkel.
Dat is de angst-spanning-pijn-cyclus. Hoe meer angst → hoe meer spanning → hoe intenser de pijn.
Het goede nieuws? Jij kunt die cyclus doorbreken.
7 praktische tools voor meer rust en vertrouwen
1. Erken je angst zonder oordeel
Wat je onder ogen ziet, verliest z’n macht. Praat erover. Schrijf het op. Geef het lucht, dan krijgt het minder vat op jou.
2. Leer over het geboorteproces
Kennis is kalmerend. Als je snapt wat er in je lichaam gebeurt, kun je beter omgaan met wat je voelt. In mijn hypnobirthing cursus leer je precies wat jouw lijf nodig heeft en hoe jij het geboorteproces op een positieve manier kunt beïnvloeden.
3. Oefen met ademhalingstechnieken
Je adem is je anker. Een rustige ademhaling activeert je rust- en herstelmodus en haalt je uit je hoofd, terug in je lijf. Begin nu al dan voelt het straks vertrouwd.
4. Visualiseer een positieve bevalling
Je brein maakt amper verschil tussen realiteit en levendige verbeelding. Dus: beeld je in hoe jij je bevalling wilt beleven. Geef je systeem alvast een blauwdruk van vertrouwen.
5. Bescherm je energie
Laat je niet overspoelen door horrorverhalen of negativiteit. Kies bewust wat je toelaat in je bevalbubbel. Vertrouwen is een keuze, voedt je brein dagelijks op een positieve manier. Je zult merken dat dit je vertrouwen in jezelf en het geboorteproces vergroot.
6. Betrek je partner
Je hoeft dit niet alleen te doen. Als je partner weet hoe hij of zij jou kan helpen - met ademhaling, massage of geruststelling - voel jij je veiliger en gedragen.
7. Volg een hypnobirthing cursus
Hypnobirthing is geen ademhalingstrucje. Het is een complete voorbereiding waarin jij leert hoe je rust vindt, je mindset inzet en de regie pakt. Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis.
Ervaringen van andere moeders
“Ik was vooral bang voor de pijn. Maar door de cursus kon ik dat echt loslaten. Tijdens de bevalling voelde ik me in control. Zelfs toen het anders liep dan gepland en er veel hectiek om mij heen was, bleef ik in verbinding met mezelf.” - Noor
Ik begon met hypnobirthing omdat ik veel spanning voelde. De oefeningen brachten me rust. Ook mijn partner voelde zich veel zekerder. Ondanks dat hij sceptisch was voordat we aan de cursus begonnen, heeft hij onwijs veel aan de cursus gehad. We deden het echt samen, we waren een goed team.” - Lisa
Veelgestelde vragen over angst en hypnobirthing
Kan hypnobirthing mij helpen als ik bang ben voor de bevalling? Zeker. Hypnobirthing is juist bedoeld om angst te verlichten en om te buigen naar vertrouwen.
Is het niet te laat om te starten?
Nee, zeker niet. Hoe eerder je begint, hoe meer je kunt integreren - maar zelfs als je pas later instapt, kun je nog veel bereiken.
Twijfel je of je nu al moet starten? Lees dan mijn blog Wachten tot je weeën beginnen? Daarom wil je nú starten met een hypnobirthing cursus en ontdek waarom een vroege voorbereiding zoveel verschil kan maken.
Is hypnobirthing zweverig? Niet bij Mum 2b. Ik combineer intuïtie met kennis, ademhaling met wetenschap, zachtheid met kracht. Geen hocus pocus, wél diepgang, praktische tools en een positieve mindset.
Zet vandaag de eerste stap naar vertrouwen
Wil jij niet langer alles maar ‘over je heen laten komen’? Wil je de geboorte van je kindje bewust meemaken - in verbinding, met rust en regie?
Vol vertrouwen, ontspannen bevallen? Boek dan vandaag nog je hypnobirhting cursus.
Je kunt dit. Jouw lijf. Jouw bevalling. Jouw ervaring.